Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Vadász kápolna (kápolna)

8083 Csákvár
Leírás

Csákvár központjától alig két kilométernyire Szentkereszt magasodik a fasorok fölé.

Korábban ugyanitt az eget félhold uralta, melyet egy nyolcszög alaprajzú épület faoszlopos, hegyes sátortetején helyeztek el. Akkoriban ez a vidék a főúri kastély parkja, annak is egyik félreeső pontja volt. A pihenőházat gróf Esterházy János 1797-ben építtette Anna-napra feleségének, mivel az asszony szívesen időzött errefelé. Az épületet Török-toronynak nevezték el, mivel a tető mellett az ajtaját is félhold, csillagok és nap díszítették, az oszlopok és a tetőszerkezet mintázatában található zöld és fehér színek pedig a padisah színei voltak. Bútorzata bőrpárnákból állt.

A XIX. században már vadászkápolnának használták. Ekkor tetejét alacsonyabbra építették, a tetőre kereszt került, a lépcsőházból pedig harangtorony lett. Szent Eustachius nevére szentelték fel; 1945-ig működött. A kommunizmus építészeti áldozatainak egyikeként a kápolna is teljesen lepusztult az évek alatt.
 


Az, hogy ma ismét büszkén állhat a fasorok között, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítványnak köszönhető. A szervezet ugyanis műemlékvédelmi programjának részeként 1998-ban kezdte meg felújítását. A Szent Ferenc ökumenikus kápolnaként felszentelt épület ma családi rendezvények, esküvők, keresztelők romantikus színhelye. Tizenegy éve a Millenniumi Vadászati Bizottság emlékplakettje pedig azt hirdeti, hogy a vadászok sem feledkeztek meg róla. A Vértesi Natúrpark honlapja szerint a kápolna körüli réten és erdőben gazdag növény- és állatvilágot figyelhetünk meg. Mint írják: látni, hallani az odúlakó, trillázó, csengő hangon éneklő kék cinegét és a hangos, kacagó hangjáról könnyen felismerhető zöld küllőt. Lábunk előtt ijedten röppen fel a talajon vagy talajközelben fészkelő vörösbegy, a fák odvaiban pedig közép fakopáncs költ.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével.
A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.
Adatait az adatkezelési szabályzatunk alapján bizalmasan kezeljük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.
Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2019 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés