Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Balassa Bálint Múzeum (múzeum)

2500 Esztergom, Mindszenty tér 5.
Leírás

A Látványtárban régészeti, néprajzi, képzőművészeti műtárgyaink legjavából látható válogatás, valamint hajómakettek, régi bútorok és muzeális könyvek is bemutatásra kerülnek. Ezt az egyedülálló, Esztergom történeti emlékeit bemutató gyűjteményt ismerhetik meg az ide látogatók egy különleges történelmi, régészeti és művészettörténeti barangolás keretén belül.

A múzeum törzsgyűjteményének alapját a volt Esztergomi Szent Benedek Rendi Főgimnázium 1860-as évektől regisztrált régiség- és éremgyűjteménye,Knauz Nándor püspök és más gyűjtők (Rényi Rezső, Némethy Lajos, Brenner Ferenc, Einczinger Ferenc, Reviczky Elemér stb.) régiséggyűjteményei képezték. Ferenczy Jákó bencés igazgató 1875-ben alapította meg a helyi “Múzeum Egyletet”. 1891-92-ben Récsey Viktor és Knauz Nándor már jelentős ásatásokat végzett Esztergom területén. 1894-ben, Knauz Nándor felhívására alakult meg az “Esztergom-vidéki Régészeti és Történelmi Társulat“, amelynek célja:

“Esztergomban és vidékén (Esztergom-, Bars- és Hontmegyékben) lévő őskori, ó- és középkori régiségek felkutatása és gyűjtése ajándékozás, vásárlás, becserélés és ásatások eszközlése útján s azoknak a társulat székhelyén alapitandó régiségtárban való közszemlére s tudományos czélra szolgáló rendszeres felállitása. A történelmi kutatás az illető vidék első sorban Esztergommegye és város monographiájának előkészitésére és megirására irányul”.

1913 és 1933 között különböző épületekben működött a múzeum, amely ekkor visszaköltözött a Bibliotheka épületébe, ahol 1989-ig maradt.

A II. Világháború után államosították a gyűjteményt, (ekkor kapta a “Balassa Bálint Múzeum” elnevezést), amelynek élére Zolnay Lászlót nevezték ki (1951-1959), akit Nagy Zoltán követett (1961-1969). Nevezettek működésük idején szakmai felügyeletet gyakoroltak a többi egyházi gyűjtemény (Keresztény Múzeum, Kincstár) fölött is, sőt 1961-től az egyházi tulajdonban lévő egykori királyi palota feltárt és látogatható épületegyüttesét is államosítva, azt a Balassa Bálint Múzeumhoz csatolták. (Az esztergomi királyi várpalota feltárása és helyreállítása eredményeként 1938-ban létrejött kiállítási hely a várban 1961-ig egyházi kezelésben volt, 1961 — 1963 között tartozott a Balassa Bálint Múzeumhoz. 1963-tól a Vármúzeum önálló múzeumként működik, az esztergomi Vár területére kiterjedő kutatási területtel.) (Intézményünk Nagy Zoltán vezetésével egységes múzeumként működött – 1964-ig, amikor a megyei múzeumi szervezetek kialakulásával egy időben a Művelődésügyi Minisztérium és a Komárom megyei Tanács közös megállapodása szerint – a régészeti feltárások és helyreállítás idejére – a királyi palotát Vármúzeum néven a Minisztérium kezelésébe vonták, de a korábbi igazgató továbbra is mindkét intézmény vezetője maradt.)

1969-2012-ig, több mint 40 éven át dr. Horváth István régész volt a Balassa Bálint Múzeum igazgatója. 2012 májustól-2013. januárig dr. Tari Edit régész vezette az intézményt, a Magyar Nemzeti Múzeumba történő beolvadásig.

2013. január 1-től egy kormányhatározatot követően megszűnt múzeumunk önállósága, és a Magyar Nemzeti Múzeum filiáléjaként működik tovább, egységben a MNM Vármúzeumával. Új neve: MNM Balassa Bálint Múzeuma. Rezi Kató Gábor igazgatása alatt ismét összevonják a Balassa Bálint Múzeumot és a Vármúzeumot.

1968-ban a múzeum megkapta a vízivárosi “Régi Vármegyeházát” (“B”-épület: Pázmány Péter u. 13.). A középkori alapokra épített egyemeletes barokk épületben kapott helyet a múzeum legjelentősebb anyaga a régészeti gyűjtemény, a restaurátor műhelyek és a kiállítások.

1987-89 között a Víziváros főterén lévő copf stílusú egyemeletes lakóházat is múzeumi célra átalakítva végleges helyet kapott a múzeum többi gyűjteménye és irodái is, amelyek 1990-ben foglalták el mai helyüket (“A”-épület: Mindszenty tér 5.).

Múzeumunk jelenlegi gyűjtőterülete Komárom-Esztergom megye keleti harmada, – azaz a történeti Esztergom vármegye Dunától délre eső fele. Legfőbb tevékenysége – múltjából és helyzetéből adódóan: a régészet, helytörténet és néprajz területére terjed ki, de természettudományos és képző-, valamint iparművészeti gyűjteménye is jelentős. Gyűjteményeinek állománya 2012. december 31-én: 220 000 darab.

2008 óta folyik intenzív múzeumpedagógiai foglalkozás intézményünkben, történelmi versenyek, kihelyezett történelem órák, kézműves foglalkozások stb.

A Balassa Bálint múzeum 2006-ban kivált  a megyei múzeumi hálózatból és Esztergom városa vállalta fenntartását. A város adósságrendezési eljárása miatt 2011-ben ellehetetlenült a múzeum további városi fenntartása, így 2012. január 1-től állami tulajdonba került, új fenntartója a Komárom-Esztergom megyei Intézményfenntartó Központ (Tatabánya) lett.

Az állandó kiállításunk 2013-ban bezárt és lebontásra került, helyette 2014-ben nyílik meg különleges interaktív, infokommunikációs eszközökkel ellátott gyűjteményünkből gazdag válogatást bemutató szép Látványtárunk a Mindszenty téri épületünkben, illetve munkatársaink részvételével új, közös állandó kiállítás készül majd 2015-re az MNM Vármúzeumban.

A múzeum kiállításaival, rendezvényeivel, munkatársainak közéleti szerepvállalásával fontos szerepet játszik Esztergom város és a megye kulturális, tudományos és közművelődési életében.

Nyitva tartás
  1. április 1 - október 31-ig:         10-18 óráig 
  2. november 1 - március 31-ig: 10-16 óráig
Árak, kedvezmények

Tárlatvezetés időtartama: 90 perc; Ára: 3000 Ft/csoport

(A vezetések előzetes bejelentkezéshez kötöttek – minimum létszám 5 fő)

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével.
A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.
Adatait az adatkezelési szabályzatunk alapján bizalmasan kezeljük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.
Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2022 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés