Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Evangélikus templom (templom)

2614 Penc, Petőfi utca 41
Leírás

A egyház keletkezésének első biztos nyoma az 1779. évre esik, mert ekkor már szervezett egyházi életet éltek az itt élők. 1787-ben megindult a gyűjtés egy építendő imaházra és iskolára. Az imaház az iskolához volt toldva. A temetéseknél s egyéb alkalommal a katolikusok harangjait használták. 1788. márciusában haranglábat építettek, amely a jelenlegi templommal szembeni kertben volt felállítva. 1796-ban aláépítik a haranglábat. Egy szerencsétlenség is éri az egyházat, mert a nagyobbik harang megrepedt. 1803. szeptember 19-én éjjel ismeretlen tettesek betörtek az imaház ablakán és ellopták a szószéket az asztalkával és a terítőket. 1811-ben a négy faoszlopos roskadozó haranglábat lebontják és új kőből való harangláb építését határozzák el. A harangláb az „imaház mellett" épült. 1822-ben gyűjtés folyik egy új templomra és mikor különböző adományokból az összeget előteremtette az egyház, 1825-ben hozzáláttak a mostani templom felépítéséhez, a Vizsolyi János által adományozott telken épült régi imaház és iskola helyén. Ez a munka óriási anyagi és munkaáldozattal 5 év alatt Isten segítségével lett befejezve és 1830-ban.
Az oltárkép Raffael Santi: Krisztus megdicsőülése című vásznának másolata, melyet Rumbold budapesti festő festett. A legnagyobb harangot 1917-ben hadicélokra elrekvirálták, s 1920-ban pótolták. 1930-ban, a templom 100 éves évfordulójára kívül-belül renoválták az épületet.

A penci evangélikus templom A penci evangélikus templom főoltára
Az evangélikus templom és főoltára
Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével.
A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.
Adatait az adatkezelési szabályzatunk alapján bizalmasan kezeljük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.
Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2019 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés