Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Bory kastély (kastély)

3138 Ipolytarnóc, Rákóczi u 8-10.
Leírás

Az eddig feltárt levéltári adatok alapján vélhetően a XVIII. század elején épült barokk stílusban. Bár fellelhetőek olyan nyomok is, melyek arra engednek következtetni, hogy ezt a kúriát nem is a Bory család építette, hanem Stréter János II. Rákóczi Ferenc tüzérségi főparancsnoka.

Erre utaló jel, hogy a monogrammal ellátott téglák a korban hivatalos latin nyelv két betűjét viselik magukon ("S és I"), amelyek egymásra vannak rajzolva. A legújabb kutatások szerint elképzelhető, hogy gróf Sréter János vagy báró Sághy Imre volt az építtető, de a korábbi elgondolásokból adódóan a szakirodalom a Bory családhoz köti. A Bory család feltételezhetően vásárlás vagy öröklés útján juthatott az ingatlanhoz, amelyen vélhetően felújítást végzett. A kúriát később a Lehoczky család birtokolta. 1920-ban megosztották és átalakították. Jelenleg lakóépületként funkcionál.

Az egykori Nógrád vármegyében beiktatott Bory Mihályt 1754-ben vették fel a nemesek közé alsópetényi birtokaival. A kutatások során előkerült 1763-ban készült katonai térképen már látható az épület. A faluban élő idős emberek még látták az építési évszámot is tartalmazó táblát a főbejárat fölött. Emlékezetük első két számjegyként a 17-et őrizte meg, az utolsó kettő számjegyet azonban homály fedi.

További érdekességként említhető meg, hogy a korabeli Ipolytarnócon a XVIII. században tartott nemesi közgyűlések vélhetően a kastélyban voltak megtartva. Erre az enged következtetni, hogy a 1704. február 22-én, 1711. április 30-án és 1727. január 14-én megtartott közgyűlések időszakában egyértelműen hidegek voltak, viszont a kastély mindegyik helyiségét cserépkályhával lehetett fűteni, ezért képes volt az összejövetelek fogadására.

Feltételezhető, hogy az eredeti épület szintes volt, mert a padláson feltárt burkolólapok alapján a saroktornyok nagyobb építési magasságra engednek következtetni. Az előkerült lépcsőházi maradványok alapján az is feltételezhető, hogy a régi épület hosszabb lehetett a jelenleginél. Az épület további érdekessége, hogy alaprajzát tekintve, építészetileg kastély, látványát illetően pedig kúria. A főutca végén derékszögben álló földszintes ingatlant magas lábazat, többrészes párkány veszi körül. Eredetileg manzárd tető fedte, melyet palaborítás váltott fel. Ácsolata nyeregtetős. A téglából rakott boltozatos mennyezetű helyiségek belső tereinek ismételt egybenyitása már az eredeti állapotot tükrözi. A helyiségeket kör alakú geometrikus stukkó ékesíti a boltozatokon.

Az épület feltárása során láthatóvá vált az épületet valaha övező 60-70 cm vastagságú fal maradványa. Az előkerült XVI-XVII. századból való középkori edények darabjai pedig megegyeznek a szécsényi kastélyban, a hollókői, illetve a krasznahorkai várban feltártakkal. A pince feltárása során előkerült cserépkályha töredékek, egyéb tárgyak megerősítik az építés időpontjaként a XVIII. század elejét. A törmelék mélyén nyugvó fémből készült csillárvázhoz hasonlót Fertőd kastélyának padlásán felújításakor találtak, kettejük között csupán méretbeli különbség van.

A Bory család címere eredetileg a hadcsapat vezérének sisakormán lévő jel, mely a csapat megannyi vitézének pajzsát is díszítette. A Boryak és Borfőiek századokon át nemesek voltak ugyan, de a török hódoltság koráig nem volt címerük. (IV. László 1275. évi adománylevele még nem említi a címert. Nagy Lajos pedig Borfői Jánost igazi nemessé tette ugyan, de címert nem adományozott neki.) Idővel azonban szükségszerűvé vált, hogy az Árpád korban gyökeredző Boryak se nélkülözzék a nemes emberek ékességét, azaz a címert. Arról nincsenek fellelhető adatok, hogy önmaguk vették-e fel címerüket, vagy a királyok tisztelték meg a török csatamezőkön jelen lévő Boryakat címerrel, de annyi kétségtelen, hogy a címer nem korábbi a XVI. sz. végénél és nem későbbi a XVII. sz. harmadik negyedénél.

Ha észrevétele van a megjelenő adatokkal kapcsolatban, aktuálisabb vagy bővebb információt tud a helyszínről, kérjük küldje el nekünk az alábbi szövegmező segítségével.
A beküldött észrevételeket kollégáink feldolgozzák és az észrevételek alapján módosítják az adatlapot. Maga a beküldött üzenet a lapon nem jelenik. meg!
Amennyiben visszajelzést szeretne, kérjük, hogy az üzenetben hagyja meg elérhetőségeit.
Adatait az adatkezelési szabályzatunk alapján bizalmasan kezeljük, azt harmadik félnek nem adjuk ki.
Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2019 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés