Környék km | Rendezés:   Infobuborék

Börzsöny túra

A Bernecebaráti tanösvényen Sisa Pista, „az utolsó nógrádi betyár" nyomán járjuk be a Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódó Nagy-völgy egyik mellékvölgye, az Oszlai-árok, egyes térképek szerint Orlai-árok menti erdőket.

Túránk Bezeczky Árpád, a Duna – Ipoly NP természetvédelmi őre kivitelezésében készült jelzéseken vezet.  

Indulás gyalog kb. 08.00-kor a Makkos kastély, és a Pénzásás érintésével Drégelyvárhoz. Ez az út kb. 11 km. A pihenés és az elemózsia elfogyasztása után irány a nagyoroszi Drégely vár megálló, amely kb. 5 km-re van. A vonat 15.28-kor, és a kövektező 18.10-kor indul Borsosberénybe. Érkezés 15.46-kor, illetve 18.27-kor.

Érdekesség az útközben maga a Börzsöny lenyűgöző szépsége.

Érdekesség a Hugóvilla, a falu látképe, Jász bükki rét.

A Börzsöny legmagasabb pontjához vezető túráról van szó.

Diósjenő ( tanösvény)

Erdõgazdasági és erdõtörténeti tanösvény

Drégelypalánk ( tanösvény)

Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre. Szakvezetés kérhető az elérhetőségen.

Ipolydamásd ( tanösvény)

Az Ipolydamásdról kiinduló kék kereszt jelzés Damásd várának romjai alatt hagyja el a települést, a műútról jobbra letérve eleinte kissé meredeken, majd enyhén emelkedve észak felől kerüli meg az Alsó-Cikó-hegyet. Innen  keletre ágazik ki belőle a kék kör jelzés, mely leereszkedik a Vasutas-forrásig.

Az Alsó-Cikó-hegyet elhagyva a kék kereszt észak-nyugat felé halad tovább, majd a Varjú-hegyet megkerülve találkozik a zöld négyzet jelzéssel, ahonnan észak-keletnek fordulva  közösen csatlakoznak bele a „Börzsönyi-kékbe".  

 

Kemence ( túra)

Kemence ( túra)

Kemence ( tanösvény)

Köszöntjük a Kemence fölé magasodó Strázsa-hegyen kialakított erdészettörténeti tanösvényünkön!

Középnehéz túra a Magas-Börzsönyben

Kismaros ( túra)

A Fitt-Fut Alapítvány túraajánlata: Kismarosról a gyermekvasúttal Királyrétig megyünk, innen a Taxi nyiladékon, majd a Grófi úton keresztül a Magas-taxi turistaházhoz érünk. A kék jelzésen továbbhaladva a Rakodóhoz jutunk, ahonnan egy hosszú emelkedő szakasz visz fel a Börzsöny legmagasabb csúcsára, a Csóványosra (938 m). Az itt lévő kilátóról tiszta időben belátni az egész Börzsönyt. Innen már szinte végig ereszkedünk lefelé egészen Diósjenőig.

A Királyrétről Nógrádba tartó hegyikerékpáros szakasz a Börzsöny-hegység egyetlen jelzett kerékpáros útvonala.

Kismaros ( túra)

Kismarosról induló és Zebegénybe érkező mindenki számára ajánlott kellemes gyalogos útvonal a Gál-hegy, Török-mező és a Malom- völgy érintésével.

Kismaros ( kerékpártúra)

Kétnapos teljesítménytúra, csak terepkerékpárral teljesíthető.

Kóspallag ( túra)

Igen változatos terepen, a Börzsöny legszebb középhegyein vezet a túraútvonal, útunk végén a márianosztrai Magyarok Nagyasszonya Kegytempolomát tekinthetjük meg, mely évszázadok óta zarándokhely volt.

Kóspallag ( túra)

Gyönyörű kilátása miatt a Vár-bér, igen kedvelt kirándulóhely, 715 m magasan fekszik. Az egykori várból néhány falmaradvány maradt ránk. A vár építtetőjét nem ismerjük, valószínűleg a XIII. század második felében épült. Az első biztos adat 1372-ből származik, ekkor még királyi vár, de 1386-ban a Lévai Cseh család egyik ősének birtoka. Hamarosan Szécsényi Kónya fia Simon lett a birtokos, majd ennek fia Salgói Miklós, ami hamis pénzverés miatt elvesztette birtokait és a Salgó várat is lerombolták. A vár többé nem épült fel.

Szeretnénk túrázni és kisvonatozni egyben, de nem szeretnénk nagy csúcsokat meghódítani, de ugyanakkor szép tájon kirándulnánk? Akkor érdemes ezt az útvonalat választani. 

A Börzsöny legmagasabb pontjához vezető túráról van szó, 938 m magas. A tetején található kilátóról gyönyörű kilátás nyílik a Börzsöny hegyeire, tiszta idő esetén a felvidéki hegyeket, és a Dunakanyart is láthatjuk.

A túra Nagybörzsöny főterétől indul.

A túra a Nagymarosi Templom-völgyben kezdődik, mely az egyik legszebb bükk erdő a környéken. Ízelítőt kaphatunk az országos kék túra déli-börzsönyi szakaszáról egészen a Világos-térig. Útközben a Julianus kilátó páratlan panorámájában gyönyörködhetünk. Innen a sárga jelzésen ereszkedünk le a zebegényi kálváriához, ahol gyönyörű kilátás vár minket a Trianoni emlékműről Zebegényre, Pilismarótra és a Dunára. 

A túra a Duna ívét követve halad a Szent Mihály hegy oldalában. Ezen út mentén található a legtöbb csodálatos panorámát nyújtó kilátópont a Dunára és Visegrádi-hegységre.

Nagymarosról gyönyörű panorámás úton jutunk fel a Kapu-hegyi parkolóhoz. Törökmezőn kalandpark és turistaház emlékeztethet a civilizációra, majd a Fehér-forrás hűs vízével frissülhetünk fel. A törökmezei Hét-vályú halastavat elhagyva a Malom-patak völgyének virágos rétjein át jutunk Zebegénybe.

Nagymaros ( tanösvény)

Tartalmas időtöltés a dél-börzsönyi erdők és rétek világában.

Szendehely ( tanösvény)

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

Szendehely ( tanösvény)

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

Börzsöny szakasz: Szobtól Márianosztra felé a Sukola-keresztig, továbbá Kisirtáspusztától a Bánya-patak völgyéig és Bernecebarátitól Nagyorosziig

Bizonyára mindenki számára ismeretes, hogy az Országos kék túra útvonala átszeli a Börzsönyt. Azt már kevesebben tudják, hogy a hegységnek van egy saját kék jelzése is, a Börzsönyi-kék.

Verőce-Magyarkút ( tanösvény)

Ez a túra valójából két rövid kirándulást kombinál. A táv második fele – a Gyadai tanösvény – kiváló program gyerekeknek, az első résszel kiegészülve viszont a felnőtteknek is kellemes délelőtti időtöltés lehet.

Verőce ( túra)

A Verőcéről induló útvonal érinti a Nagy-Kő-hegy kilátóját és a Nógrádi várnál ér véget. 

Vámosmikola ( túra)

Vízhez lejárat Rákóczi utcán, majd balra 50 m,elég magas a part és nehéz elférni, és a vízen is manőverezni, de működik. Táborozni nem, csak indulni, betanítani alkalmas. Illetve, ha jobbra megyünk az Ipoly partján, ott van hely táborozni pár sátornak is.

Zebegény ( tanösvény)

Zebegény természeti értékeinek bemutatása és megóvása céljából hozta létre aNapraforgó Tanösvényt a Zebegény Teleház Alapítvány.

Finom, iható vizű forrás. Kilátás a Köves-mezőről Nagymarosra és a Visegrádi várra, a Dunakanyarra, illetve a zebegényi Trianoni-emlékműtől Zebegényre, Pilismarótra és a Dunára. Nem megerőltető rövid túra, gyerekekkel is járható.

Címlap
Előző oldal
Lap tetejére
Lista eleje

Technikai kérdések

Üzlet

Adataim

  • Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Belépés/regisztráció facebook-kal
©2024 Minden jog fenntartva | szallas@szallashegyek.hu | +36 70 603 3312
Börzsöny szállásBörzsöny vendéglátásBörzsöny látnivalóBörzsöny programBörzsöny szolgáltatásBörzsöny túraBörzsöny közlekedésBörzsöny helyi termékBörzsöny szabadidőBörzsöny erdei iskolaBörzsöny csapatépítésPilis szállásPilis vendéglátásPilis látnivalóPilis programPilis szolgáltatásPilis túraPilis közlekedésPilis helyi termékPilis szabadidőPilis erdei iskolaPilis csapatépítésCserhát szállásCserhát vendéglátásCserhát látnivalóCserhát programCserhát szolgáltatásCserhát túraCserhát közlekedésCserhát helyi termékCserhát szabadidőCserhát erdei iskolaCserhát csapatépítésGerecse szállásGerecse vendéglátásGerecse látnivalóGerecse programGerecse szolgáltatásGerecse túraGerecse közlekedésGerecse helyi termékGerecse szabadidőGerecse erdei iskolaGerecse csapatépítésVértes szállásVértes vendéglátásVértes látnivalóVértes programVértes szolgáltatásVértes túraVértes közlekedésVértes helyi termékVértes szabadidőVértes erdei iskolaVértes csapatépítésBükk szállásBükk vendéglátásBükk látnivalóBükk programBükk szolgáltatásBükk túraBükk közlekedésBükk helyi termékBükk szabadidőBükk erdei iskolaBükk csapatépítésMátra szállásMátra vendéglátásMátra látnivalóMátra programMátra szolgáltatásMátra túraMátra közlekedésMátra helyi termékMátra szabadidőMátra erdei iskolaMátra csapatépítésMecsek szállásMecsek vendéglátásMecsek látnivalóMecsek programMecsek szolgáltatásMecsek túraMecsek közlekedésMecsek helyi termékMecsek szabadidőMecsek erdei iskolaMecsek csapatépítésVelencei tó szállásVelencei tó vendéglátásVelencei tó látnivalóVelencei tó programVelencei tó szolgáltatásVelencei tó túraVelencei tó közlekedésVelencei tó helyi termékVelencei tó szabadidőVelencei tó erdei iskolaVelencei tó csapatépítésBalaton szállásBalaton vendéglátásBalaton látnivalóBalaton programBalaton szolgáltatásBalaton túraBalaton közlekedésBalaton helyi termékBalaton szabadidőBalaton erdei iskolaBalaton csapatépítés