Családunk a 2000. év óta művel szőlőt Kesztölcön, ellenőrzött bio rendszerben. Jelenleg 4 ha.-on gazdálkodunk, ami 4 különböző fajtát jelent, nagyjából egyenlő megoszlásban. Ezek érési sorrendben: Cserszegi Fűszeres, Chardonnay, Zweigelt,Cabernet Sauvignon.
Kesztölc Budapesttől 30, Esztergomtól 10 km.-re a Pilishez tartozó Kétágú hegy oldalában fekszik, a neszmélyi borvidék része. A szőlők a falu és a hegy között 300-350 m tengerszint feletti magasságban vannak.
A dél-nyugati, több mint 15% lejtésű hegyoldal, a meszes-löszös talajjal kiváló termőhelynek számít. Itt mindent meg lehet termelni, a könnyed fehér és rozé boroktólkezdve a testes vörösborokon át egész a természetes desszertborokig.
Itt már a kora Árpád korban is termeltek szőlőt. A Garamszentbenedeki apátságnak is voltak birtokai a hegyen. A mai ismeretlenség oka vélhetően az, hogy itt kereken egy évszázad hiányzik a szőlőkultúrából. Az 1880-as években a filoxera itt is kipusztította a szőlőket, de az esztergomi érsekség nem telepítette újra a hegyet. Csak kisparaszti gazdálkodás folyt nadrágszíj parcellákon, direkttermő fajtákkal, nem is a legjobb dűlőkben. Az újratelepítést a “tapétás” szövetkezet végezte a kárpótlás előtt az 1980-as évek második felében.
Technikai kérdések |
Üzlet |
Adataim
|